Gala Etiquette [NL]

[ENGLISH HERE]

Beste mensen, het gala komt er weer aan. Wat is een gala precies? In de kern is het een feest waar je naar toe gaat in galakleding. Maar in onze studentenwereld zijn er natuurlijk nog veel meer regeltjes bedacht. Het is zowel voor anderen als jouzelf leuk de regels op te volgen, met name die over je uiterlijk. Bij het gala spreken we met elkaar af dat we ons gala gedragen. Ik kan iedereen aan te raden dat te doen. Niet alleen omdat het voor jezelf leuk is, maar ook omdat als je dat niet doet, je het feestje voor de anderen verpest.

Het belangrijkste: de kleding

Laten we ten eerste de kleding behandelen. Over het algemeen worden voor heren de kledingregels steeds strikter bij toenemende formaliteit, en voor dames steeds losser. Het is altijd belangrijk in goede galakleding naar het gala te komen. Als je dat niet doet, sta je niet alleen zelf voor paal, maar is dat ook een belediging voor degenen die wel de moeite hebben genomen een correcte outfit aan te schaffen.

Er zijn twee soorten dresscodes: formeel (“white tie”) en semi-formeel (“black tie”). In de Koornbeurs doen we niet moeilijk en mogen allebei. Ik zal eerst white tie voor heren bespreken, omdat dit de meest officiële en ingewikkelde dresscode is. En daarom waarschijnlijk ook het leukst is om te dragen.

Voor heren geldt er bij white tie het rokkostuum. Dit bestaat uit 5 delen. Van onder naar boven doe je eerst een rokhemd aan. Dit is een ingewikkeld overhemd want niet alle knoopjes zijn zichtbaar van buiten. Het heeft ook een opstaande boord (dit noemen kleermakers een vadermoordenaar). Om de boord doe je een wit strikje. Het strikje strik je naar voorkeur zelf. In de Koornbeurs gaat niemand je het kwalijk nemen als je een voorgestrikt strikje aan doet, maar in de buitenwereld zijn er mensen die je hierom zouden uitlachen, dus op zich goed om ermee te oefenen. Verder doe je een wit gilet aan. Dit gilet is zo laag uitgesneden en heeft geen achterkant. Het zwarte pak bestaat uit een zwarte broek en een rokjas, die eruit ziet als een heel kort jasje met een lange staart, alsof je van een mullet een pak hebt gemaakt.

Black tie voor heren bestaat uit een smoking. Dit heet zo omdat je een zwarte in plaats van een witte vlinderdas draagt. Ook het gilet is zwart bij black tie. En het jasje is een “normaal” colbertjasje. Voor de rest is het ongeveer hetzelfde als bij white tie. Je overhemd hoort manchetknopen te hebben, maar daar heb ik zelf nooit aan gedaan omdat ik een enorm goedkope hebt. Je schoenen horen glimmende lakschoenen te zijn, maar zolang ze zwart zijn merkt niemand het verschil. Doe a.u.b. geen sneakers aan.

Voor dames is de kleding bij white tie en black tie ongeveer hetzelfde. In de kern is het een avondjurk. Deze heeft geen mouwen en is lang (tot de enkel of grond). Bij white tie mag het ook een baljurk zijn (met een brede rok). Waar bij heren geldt “hoe formeler, hoe meer zwart-wit” is dat bij dames precies omgekeerd. Zeker bij white tie horen flamboyante accessoires zoals sieraden, handschoenen, en een sjaal. Je hebt volledig eigen keuzes welke accessoires je zelf gebruikt. Maar een horloge mag niet, want gezelligheid kent geen tijd (dit geldt ook voor heren overigens).

Hoe vraag ik mijn date mee?

Dit wordt door de heer gedaan, behalve in schrikkeljaren, waarin de dame het initiatief neemt. Deze heer stuurt zijn beoogde metgezel een brief geschreven in zilveren inkt op blauw papier. De dame antwoord met een brief geschreven in gouden inkt op roze papier. In deze brief nodigt zij hem uit op de thee te komen.

Tijdens deze theeafspraak spreken jullie niet over het gala. Wel geeft de dame de heer twee hints. De eerste zit erin wat ze bij de thee serveert. Is dit niets, dan wilt ze niet mee naar het gala. Is dit een droog mariakaakje, dan wil ze wel mee, maar verder niets. Is dit een groot stuk slagroomtaart, dan wilt ze mee naar het gala en bij de heer blijven slapen. Hier zijn vele tussenvormen in te bedenken: ga je zelf maar na wat een gevulde koek of een plak citroencake betekent. De tweede hint is naar de kleur van de jurk, die onopvallend maar herkenbaar te zien is. Dit is nodig, omdat de heer een corsage moet maken wat hierbij past.

Leuk feitje: tijdens een schrikkeljaar is deze hele riedel omgekeerd en nodigt de dame de heer uit.

Op de dag zelf

De heer zorgt vóór het gala dat hij twee dezelfde corsages produceert. Klassiek zijn bloemen, maar men kan ook iets naar eigen invulling maken. De corsages worden op de linkerborst gespeld: de dame draagt deze met de bloem naar beneden en de heer met de bloem naar boven. De heer spelt de corsages op bij het ophalen van de dame.

Als laatste willen wij opmerken dat het sinds 1961 in de Koornbeurs toegestaan is “gemengd te dansen”. U ben dus niet onkuis bezig als u een ander dan uw eigen date ten dans vraagt. Maak hier zeker gebruikt van.

Leave a Reply