Wáárde Leden,
Aangezien het Gala der Open Jongerenvereniging de Koornbeurs ook dit jaar zal plaatsvinden, achten wij het nuttig u te informeren over de ter plaatse geldende étiquette. Met “ter plaatse” bedoelen wij “ter voorbereiding”; zoals u weet is een goede voorbereiding het halve werk. Het is zeer belangrijk de goede vormen, omdat u natuurlijk niet ongemanierd voor de dag wilt komen. De enigen die zich kunnen veroorloven zich niet aan de étiquette te houden zijn zeer beroemde mensen, die niet prettig hoeven over te komen.
Laten wij beginnen met de manier waarop u iemand kunt vragen met u mee naar het gala te gaan. De heer stuurt zijn beoogde metgezel een brief geschreven in gouden inkt op blauw papier. De dame antwoord met een brief geschreven in zilveren inkt op roze papier. In deze brief nodigt zij hem uit op de thee te komen.
Tijdens deze theeafspraak zal er niet over het gala gesproken. Wel geeft de heer de dame een hint. Dit zit erin wat hij bij de thee serveert. Is dit niets, dan wil hij niet mee naar het gala. Is dit een droog mariakaakje, dan wil hij wel mee, maar verder niets. Is dit een groot stuk slagroomtaart, dan wil hij mee naar het gala en bij de dame blijven slapen. Hier zijn vele tussenvormen in te bedenken: gaat u zelf maar na wat een gevulde koek of een plak citroencake betekent. Wanneer de dame de heer zou ontvangen, dan zou ze ook een hint geven naar de kleur van de jurk, zodat de heer bijpassende corsages kan maken.
Nu we het toch over de jurk hebben, laten we de kleding behandelen. Een galajurk heeft geen mouwen. Ze zijn ofwel aan de voorkant, ofwel aan de achterkant – maar nooit allebei – laag uitgesneden. Hierbij worden schoenen met hoge hakken gedragen. Een man draagt een rokkostuum. Hierbij horen: een wit overhemd met staande boord en omgeslagen puntjes, een wit vest, een zwarte broek, zwarte lakschoenen met zwarte sokken, een witte vlinderdas en natuurlijk het jasje-met-staart. Hier hoort eigenlijk nog een hoge hoed bij, maar deze wordt binnen afgedaan.
Sommige dames dragen lange handschoenen. Ringen horen onder de handschoen te worden gedragen en armbanden erboven, tenzij de handschoen versierd is, wanneer de handschoenen eronder worden gedragen.
Het moet hierbij gezegd worden dat omdat de formele kledingregels, zeker voor mannen, erg strikt zijn en sommigen zich hier niet prettig bij voelen. Zij kiezen ervoor om bijvoorbeeld een smoking aan te doen, of een buitenlands kostuum, als een dashiki, een sari of een Schots kilt. In de Koornbeurs zal dit niet storend zijn. Wat wél voor anderen storend is, is kleding die niet past, vies is, versleten is of op andere manier lelijk is. U moet er dus voor zorgen dat de kleding u staat zonder uit de toon te vallen.
De heer zorgt vóór het gala dat hij twee dezelfde corsages produceert. Klassiek zijn bloemen, maar men kan ook iets naar eigen invulling maken. De corsages worden op de linkerborst gespeld: de dame draagt deze met de bloem naar beneden en de heer met de bloem naar boven. De heer spelt de corsages op bij het ophalen van de dame.
Dan nog wat algemene beleefdheidsregels. De heer laat de dame altijd voorgaan, behalve op de trap. Wanneer de heer en de dame naast elkaar lopen, loopt de heer aan de “gevaarlijke kant”. Het geldt hiernaast op het gala als bijzonder onbeleefd om dronken te worden, met de telefoon te spelen, en dergelijke.
Als laatste willen wij opmerken dat het sinds 1961 in de Koornbeurs toegestaan is “gemengd te dansen”. U ben dus niet onkuis bezig als u een ander dan uw eigen date ten dans vraagt. Maak hier zeker gebruikt van.
Wij achten u nu volledig voorbereid.