5 extreem obscure ideologieën

Sommigen zouden zeggen dat we in een post-ideologisch tijdperk leven. Immers eindigde de Koude Oorlog, de laatste grote ideologische strijd, in 1991 en werd kapitalisme de winnende ideologie, productiemodus en cultuur (haha).

Dat hoeft echter niet te betekenen dat ideologieën sindsdien niet meer ontwikkeld zijn. Het internet blijkt de baarmoeder van nieuwe politieke ideologieën die in de donkerste niche-fora zijn ontstaan.

Hier zijn vijf obscure politieke ideologieën, waar ze voor staan en wat er zou gebeuren als je probeert om een daarop gebaseerde beweging in Nederland op te bouwen.

Nationaalbolsjevisme

Nationaalbolsjevisme is een theoretische combinatie van het communisme aan de economische kant en tegelijkertijd nationaal-socialisme (of nazisme) aan de socioculturele kant.
Een nationaalbolsjeviek zou dus pleiten voor het verbod op privé-eigendom en het invoeren van democratische controle van werkplekken, maar tegelijk een samenleving in stand houden waarin “onzuivere mensen”, meestal niet-Ariërs in de traditionele Grootduitse zin, geen rechten hebben en in het ergste geval worden vernietigd.

Nationaalbolsjevisme in Nederland:
Volgens mij zijn er geen organisaties in Nederland die deze uiterst obscure politieke ideologie nastreven. Neo-nazistische organisaties zoals de NVU zouden alles doen om het communisme te voorkomen, en communistische organisaties zoals NCPN of CJB (geïnspireerd door de Sovjet-Unie) zijn te antifascistisch ingesteld voor racistisch beleid. Wellicht dat een “Nazbol”-beweging vanuit de PVV kan ontstaan. Die hebben namelijk economisch vrij sociale standpunten (betere zorg, betere loon, beter onderwijs) maar willen het cultureel uiteraard eerder autochtoon en non-divers houden.

Anti-Japanisme

Wat op het eerste gezicht voornamelijk een racistische ideologie lijkt, is eigenlijk een voorbeeld van collectieve zelfhaat in de vorm van een ideologie.
Deze ideologie komt voort uit een bepaalde factie binnen Nieuw Japans Links, een linkse beweging in de jaren 60 die vooral bekend werd door gewelddadige splitsingen en interne conflicten. Deze conflicten uitten zich vaak in de vorm van aanslagen in Japan.
Deze specifieke ideologie van deze specifieke factie binnen een specifieke beweging verklaart de hele Japanse bevolking voor waardeloos en roept op tot diens opheffing of uitroeiing. Dit gebeurt op basis van het geloof dat Japan een illegitiem land is dat op de bodem van het Jomon-volk is gesticht. De ideologie heeft het (volgens mijn onderzoek) niet over de opheffing of uitroeiing van andere naties, maar alleen de natiestaat van Japan.

Anti-Japanisme in Nederland:
Het heeft natuurlijk weinig zin om een analyse van anti-Japanse ideologie in Nederland te maken, dus gaan wij even uit van een soortgelijke ideologie met betrekking tot Nederland. Anti-Nederlandisme? Zoiets?
Er bestaan al volgers van een vorm van anti-Nederlandse ideologie. Kijk bijvoorbeeld eens naar Bij 1. De meest extreme kant van de partij zou stellen dat het Nederlandse Koninkrijk de arbeid van (ondere andere) zwarte slaven als fundament heeft en daarom illegitiem is.
Bij 1 kwalificeert in mijn ogen meer als “anti-Nederlandistisch” dan bijvoorbeeld de Vrije Bond (anarchisten). Die erkennen namelijk principieel geen autoriteit of natiestaat aan en hebben desbetreffende geen voorkeuren.

Anarcho-primitivisme

Deze ideologie pleit voor een radicale breuk met de moderniteit en de technologie. Het einddoel is een samenleving zonder enkele staatsvorm, wetten of technologie. Kortom: “return to monke” . De mensheid moet elke vorm van civilisatie opgeven en terugkeren naar het levensmodel van de oertijd.

Anarcho-primitivisme in Nederland:
Een invoering van anarcho-primitivisme in Nederland is bijna onmogelijk, of in ieder geval extreem moeilijk.
Ten eerste zou dat betekenen dat 17,5 miljoen mensen allemaal het concept van staat, civilisatie, bestuur en technologie opgeven. Geen welgezinde Nederlander zou FEBO-muren opgeven; die zouden zonder civilisatie of technologie vergaan. Zelfs als bijvoorbeeld 17,4 miljoen mensen terugkeren naar “monke” en de resterende honderdduizend niet, zou dat nog steeds betekenen dat de honderdduizend geciviliseerde, gecoördineerde en bewapende Nederlanders de ongeciviliseerde landgenoten makkelijk kunnen onderdrukken of ombrengen. Wat zijn 17,4 miljoen non-civilisten en technofoben tegen honderdduizend mensen die wel gebruik maken van het technologisch kapitaal, waaronder wapens, opspoor-apparaten, hoge-veiligheids-gevangenissen, et cetera?

Het tweede punt is dat anarcho-primitivisten elke vorm van organisatie afwijzen omdat zij vinden dat elke vorm van organisatie of bestuur onderdrukking is. Ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom dit de kansen van een succesvolle anarcho-primitivistische revolutie behoorlijk verkleint.

Integralisme

Het integralisme is waarschijnlijk de grootste tegenstander van de SGP: integralisme is namelijk het concept van een samenleving die helemaal gebaseerd is op de katholieke doctrine. Het is een soort sharia maar dan in een katholieke kleur en vormgeving. De grondwet is of sterk verbonden aan de Bijbel of staat zelfs helemaal gelijk aan de Bijbel.

Integralisme in Nederland:
Het integralisme maakt in Nederland wel enkele kans. Dat is aan te tonen aan het relatief grote succes van de SGP, die als partij met een streng-religieus programma wel 3 zetels in de Tweede Kamer heeft. De SGP is een voorstander van de herinvoering van de doodstraf, een uitsluitend religieus onderwijsmodel en verplichte rust op zondagen.
Een integralistische Nederlandse partij of beweging hoeft dus niet eerst te werken aan een verschuiving van het Overton-venster (het sporadisch normaliseren van bepaalde aanvankelijk radicale punten tot die gewoon “salonfähig” worden). Verder hebben integralisten nu al samenwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld met de pedofiele partij PNVD of het netwerk MARTIJN. Bij programmapunten zoals de verbranding van te intelligente vrouwen zijn coalities met FvD een optie.

Antinatalisme

De reproductie van de mens is een immorele handeling – dat is in principe waar het bij antinatalisme op neerkomt.
Het antinatalisme zou zijn roots in de oude Boeddhistische leer hebben, volgens Hari Singh Gur. Volgens zijn interpretatie erkent Boeddha actief het kwaad en de negativiteit in de wereld, wat reproductie en de daaruit resulterende geboorte tot een onethische act maakt. Immers zorg je door de creatie van nieuw leven ervoor dat dat leven door de pijn en het kwaad in zijn omgeving kan worden beïnvloed.

Antinatalisme in Nederland:
De geboorteratio in Nederland is al sinds twintig jaar consequent aan het dalen. Waar we in het jaar 2000 nog 206.619 geboortes hadden, zijn er in het jaar 2020 alleen maar 184,397 geboortes.
Het antinatalisme in Nederland is duidelijk aan het winnen. Er valt wel te twisten over of dit het resultaat is van actieve organisatie of of de dalende geboorteratio alleen een bijwerking is van moeilijke economische toestanden.
Het antinatalisme is in sommige linksradicale en anarchistische kringen al subtiel geëtableerd. Veel vrouwen op de linkerkant kiezen ervoor om geen kinderen te krijgen, hetzij uit verzet tegen de patriarchie, hetzij uit een andere vorm van sociale kritiek. Of ze willen vinden het pijnlijk proces van een zwangerschap het gewoon niet waard. Dat kan ook. Het antinatalisme dat op de linkerkant aanwezig is is echter geen coherente of expliciete ideologie, meer een verschijnsel van radicaal liberalisme of radicaal feminisme.

Gedurende het schrijven van dit artikel ontving ik de kritiek dat dit gewoon “een gewone Twitter-feed” is maar ik zit helaas niet meer vaak genoeg op Twitter om dit te kunnen weten. Ik hoop in ieder geval dat dit artikel jullie nieuwe inspiratie heeft gegeven om een nieuwe ideologie op te pakken en jullie denkwijze helemaal te fixeren op een vaststaand wereldbeeld.