De gamers van KB

Games. Je houdt ervan en speelt ze regelmatig of je bent een saaie flapdrol die nog geen enkele game heeft aangeraakt in z’n leven. Hoe je het ook wendt of keert, zodra je een game hebt gespeeld weet je gelijk of het bij een van je favorieten geplaatst kan worden. Anders verkoop je het door, gooi je het in de prullenbak of steek je het in de fik. De Redâkkie heeft een aantal leden benaderd en gevraagd wat hun top 3 van games is. Misschien zit er wel een leuk nieuw spel tussen die je kan kopen tijdens een Steam sale!

Aad

dark souls
Dark Souls III

1.       Dark souls III

Een van Aads favoriete spellen is Dark Souls 3. Het verhaal beschrijft hij als  “vaag en verborgen in het spel zelf, dus je verzint je eigen geschiedenis op basis van het kleine beetje informatie dat je krijgt”, maar “de verhaallijn is meer lineair dan het vorige deel.” In het spel moet je monsters doodmaken met een scala aan wapens. Volgens Aad is Dark Souls 1 heel moeilijk. “Ik kon de eerste baas nauwelijks verslaan.” Wat het spel zo leuk maakt is het gevoel van overwinning. Ook ziet de wereld er mooi uit en is het spel samenhangend. “Co-op spelen is ook leuk.”

2.       Monster Hunter World

Zoals is op te maken uit de titel, jaag je in dit spel op monsters. “Ieder monster is net iets anders.” Je leert tijdens het spel de verschillende stijlen van de monsters kennen. Het spel is makkelijk te leren en heeft goede combat, maar wordt steeds moeilijker naarmate je verder komt. “Het kan echt frustrerend zijn.” Aad vindt het dan ook geen aanrader. “Het kan heel overweldigend zijn.” Je hebt veel menu’s, wapens, en verschillende wapenuitrustingen. “Je kunt ook je eigen tuintje hebben.”

3.       Borderlands 2

In deze first-person shooter moet je de planeet Pandora redden van een kwade tiran. “Het spel heeft een leuke artstyle.” Wat het leuk maakt is het gevoel van progressie: “Je merkt dat je steeds beter wordt.” Je kunt je eigen karakter ontwerpen met een individuele speelstijl. Het spel is soms “best wel een chaos.” Het is ook leuk om met vrienden te spelen.


Mats

Cities: Skylines

1.       Cities: Skylines

Volgens Mats is dit spel “Civiel als game.” Oftewel, “de spirituele opvolger van SimCity in een moderner jasje.” De focus ligt “op het ontwerpen van steden en transportnetwerken en dat heeft mijn interesse.” Het is dus een essentieel spel voor elke civieler. Het is ook leuk voor mensen die van de Sims houden.

2.       Factorio

Je wordt in dit spel op een alien-wereld gedropt en het is aan jou om te ontsnappen. “Je hebt een huge-ass fabriek die onderdelen voor je maakt voor de ontsnapping.” Je moet uiteindelijk alle processen in de fabriek automatiseren. Het spel is makkelijk om op te pikken, maar heeft veel diepgang als je het optimaal wilt spelen. Volgens Mats is het spel “erg verslavend.”

3.       Runescape

Dit spel is een zogenaamde MMO RPG. Het bestaat uit heel veel mensen die online role playen in een middeleeuwse fantasywereld. Het lijkt op World of Warcraft, maar dan “moderner en fijner”. Er is geen specifiek doel. In het spel kun je skills op hogere levels brengen door korte ‘quests’ uit te voeren. Het spel is uitgespeeld als je alle skills op het maximale level hebt, maar daar heb je volgens Mats “meer dan 10.000 uur voor nodig”. Zelf heeft hij al “1200 uur gespeeld, maar dat is pas het topje van de ijsberg.”  


Jouke

League of legends

1a.       Gedeelde eerste plek: League of Legends

League of Legends is een MOBA game: multi online battle arena. Je hebt twee kanten: een blue side en red side.  Je hebt drie ‘lanes’ en tussen die lanes zitten ‘jungles’. In het spel kun je goud vergaren door ‘minions’ of andere spelers dood te maken. Je moet uiteindelijk proberen om de ‘nexus’ van de tegenstander kapot te maken.

Wat het zo leuk maakt is dat “elke game anders kan zijn.” Er komt ook veel tactiek bij kijken: “Hoe je vanaf het begin speelt, bepaalt het einde”. Dat maakt het spel ook minder repetitief. Als je net begint, raadt Jouke aan om het met vrienden te spelen. “De community is best wel toxic.”

1b.       Gedeelde eerste plek: Smash

Smash is een platform fighter, net zoals Street Fighter of Tekken. Je speelt op platforms waar je op kunt springen. Het doel is om de tegenstander van de stage te krijgen. Hoe meer ‘damage’ hij oploopt, hoe verder weg hij vliegt. “Je kunt het spel zo lastig maken als je wilt” en het is makkelijk om te leren. Ook vindt Jouke het “het leukste spel om dronken te spelen.”

3.       Pokémon

De meeste Pokémon games hebben een “monotoon verhaaltje”. Het spel is vooral gericht op tactisch teams samen stellen. “Het mooie is dat er kans in zit”, maar je moet ook voorspellen wat je tegenstander doet. “Het is een soort schaken met mooie animaties”. Competitief spelen vindt Jouke het leukst. Vroeger volgde hij nog gretig de verhaallijn, maar nu vindt hij die “inspiratieloos”.


Suusch

Disc World: Ankh-morpork

1.       Disc world: Ankh-morpork

Dit bordspel is gebaseerd op de boeken van Terry Pratchett.  In zijn zogenaamde ‘Disc World’ wordt de wereld gedragen door vier olifanten die op een gigantische schildpad staan. In deze wereld ligt een stad genaamd Ankh-morpork; na het verdwijnen van de ‘lord’ van de stad, proberen verschillende groepen de macht te grijpen. In dit spel speel je een geheim karakter met een net zo geheime opdracht. Je moet vervolgens proberen geld te verzamelen en onrust stoken. Wat het spel volgens Suusch zo leuk maakt is dat je de opdrachten van elkaar niet weet, wat het een stuk lastiger maakt om elkaar dwars te zitten. Ook is het makkelijk om te leren. Het spel ziet er prachtig uit, maar wordt helaas niet meer geproduceerd.

2.       7 wonders

Van dit spel heeft Suusch twee versies: één voor een grote groep, en één om met zijn tweeën te spelen. Het spel draait om steden met een bepaald wereldwonder: piramides, de kolos, etc. Het doel van het spel is om je eigen stad inclusief wereldwonder te bouwen. Je begint met kaarten. Een potje duurt niet lang, en je kunt zelfs met acht mensen spelen. Daarom vindt Suusch dit spel “perfect voor in de kelder”.  De versie voor twee personen, duel, is competitiever. De uitdaging van het spel is om de “balans te vinden tussen op anderen letten en op jezelf”.

3.       Le fantôme de l’Opera

Dit is nog een prachtig bordspel voor twee personen. Een speler is de fantoom en de ander de detective. Die moet ontdekken wie de zangeres de stuipen op het lijf jaagt. In het spel loop je met een groep van personages door de opera. Na elke ronde gaat het licht aan of uit, en moet de fantoom laten weten of hij wel of niet gezien is. Uiteindelijk moet de detective na veel gepuzzel raden welk personage de fantoom is. 

Een leuk weetje is dat Suusch veel van haar spellen heeft gekocht op ‘Spiel Essen’: de grootste spellenbeurs van Europa. Ze is er ook een keer met de KB heengegaan.


Susan

Valse motten

 1.       Valse motten

Susans favoriete spel is valse motten. Het doel van dit kaartspel is om zo snel mogelijk je hand leeg te krijgen. Dit doe je door kaarten af te leggen of ze stiekem weg te moffelen. Wat het voor Susan zo leuk maakt zijn de creatieve manieren waarop mensen kaarten weg moffelen. “Ik heb een keer gezien dat iemand een kaart in iemand anders broekzak stak.”

2.       Codenames

In dit spel werk je in teams. Het spel bestaat uit 16 kaarten met woorden erop; je moet proberen zoveel mogelijk woorden te omschrijven met behulp van een codewoord. Er is van tevoren bepaald welke woorden van welk team zijn. Sinds corona speelt Susan dit spel veel online via een tabletop simulator.  Wat het volgens haar zo leuk maakt, is dat je in teams moet spelen.

3.       Transamerika

In dit spel bestaat het bord uit de kaart van Amerika, met daarop verschillende steden. Aan de hand van de kaarten die je hebt getrokken, moet je de steden op de kaarten met elkaar verbinden via spoorlijnen. Je mag in het spel ook gebruik maken van de spoorlijnen van anderen, maar je kunt elkaar ook tactisch dwars zitten. Susan focust zich echter vooral op haar eigen spoorlijn. Wat haar aantrekt aan dit spel is dat het lekker makkelijk is.  


Valerie

The Witcher

1.       The Witcher III

Volgens Valerie gaat haar favoriete spel om het volgende: “je speelt een soort genetisch gemodificeerd mens die goed is in vechten ofzo en dan kan je quests doen.” Verder zijn er ook “main quests en side quests en dan kan je monsters verslaan.” Daarnaast zijn er een aantal gevolgen voor als je een main- of sidequest halverwege pauzeert. “Je keuzes hebben consequenties. Als je met een side quest bezig bent en je niet gelijk ermee doorgaat, maar verder met de main quest gaat, dan kan de character van de side quest doodgaan.”

The Witcher 3 is een gigantische wereld met enorm veel sidequests. “Je kan er best veel tijd insteken voordat het saai wordt.”

2a.       Gedeelde Tweede Plek: Runescape

Heel verrassend is het niet dat Runescape in haar top 3 staat, maar het is wel een beetje pijnlijk dat er nog steeds mensen zijn van boven de 16 die dit spelen. Valerie vindt het spel zelf heel relaxed om te spelen. “Als je gewoon een beetje filmpjes aan het kijken bent en ondertussen dat aan het spelen bent, dan is het lekker chill.” Na een drukke dag is de kans groot dat Valerie dit spel gaat spelen terwijl ze naar filmpjes gaat kijken. Zelf raadt ze het spel niet aan anderen aan. “Het is een typische grindy MMO en niet per se het type MMO dat heel intensief spelen is.” Verder licht ze toe dat “als je het leuk vindt dan vind je het leuk en als je het niet leuk vindt, dan vind je het niet leuk.” Duidelijk verhaal dus!

2b.       Gedeelde Tweede Plek: Animal Crossing

“Je verhuist naar een onbewoond eiland dat je helemaal kan inrichten zoals je zelf wilt. Je kan resources gebruiken van het eiland om dingen te bouwen die je wilt. Er zit geen druk achter en je kan gewoon doen wat je zelf wilt. Er is geen end game. Je kan gewoon bouwen en inrichten en je eiland je eigen maken.” Of zoals Kinderen voor Kinderen dat vroegah zo mooi zong: “Op een onbewoond eiland…” Valerie raadt dit spel ten zeerste aan voor de creatieve mensen, want, zoals ze zelf zei “Je kan heel erg je creativiteit erin uiten. Ik vind dat wel een aanraderspuntje.” Maar… Valerie… jij bent helemaal niet creatief?! “Vandaar ook dat ik mijn eiland heb gebaseerd op een DnD campaign”


Roodenburg

Batman Arkham City

1.       Batman Arkham City

Als je een beetje op de KB Discord had opgelet het afgelopen jaar dan had je dit natuurlijk kunnen zien aankomen. De favoriet van Roodenburg is natuurlijk niets anders dan Batman Arkham City. Volgens Roodenburg voldoet de oude gevangenis van de stad, Gotham, niet meer, spoilers: “die is verwoest in een eerder spel”, en “Arkham City is een deel van een stad dat omgebouwd is met muren tot gevangenis” en het mag zo gek nog niet zijn of je raadt het al “Batman moet de Joker zijn snode plannen stoppen”. Als voornaamste reden om dit spel te kopen geeft Roodenburg aan dat het spel tegenwoordig geen drol meer kost. Verder geeft hij aan dat het je geld echt waard is, want het spel zet je in de huid van de Dark Knight. “Elke fan die van een goede punch game houdt die gaat er wel echt lol aan beleven.”

2.       Skyrim

Ja ja, de beste man heeft wel smaak als het op games aankomt. Roodenburg is zelf larper geweest en “skyrim haalt die roleplay aspecten als geen ander naar boven”. Het spel biedt veel vrijheden waardoor spelers uren en uren kunnen ontdekken zonder dat het te repetitief wordt. Roodenburg is laatst opnieuw begonnen met Skyrim en kwam dingen tegen die hij in vorige playthroughs nog niet was tegengekomen. Verder zijn er miljoenen mods te vinden die je het spel op andere manieren laten ervaren. Hierdoor verveelt het nooit. “Dat maakt het spel zo uniek.” Dit spel is volgens Roodenburg zo verslavend dat het de 5 euro die het kost meer dan waard is.

3.       Europa Universalis IV

Dit is een strategisch spel dat begint in 1440 waarbij je als klein graafschap ergens in Europa start. Het begint historisch accuraat waarna je vervolgens je eigen alternatieve tijdslijn kan creëren en Roodenburg gaat hier “heel hard op”. Je kan zelf als de Paus spelen en dan volgens Roodenburg “niet meer katholiek zijn en dat is ook leuk”. Het is wel een niche spel dat je moet liggen geeft Roodenburg aan. “Als je een groot fan bent van geschiedenis en vooral alternatieve geschiedenis is het een echte aanrader” De aandacht voor detail en de opties die het spel te bieden heeft maken dat het niet snel gaat vervelen.


Mirte

The Sims

1.       The Sims

Mirte verandert vaker van haarkleur dan dat een sim naar het toilet moet. “Dat is het leuke aan de Sims, het kan over alles gaan.“ Er zit volgens Mirte geen limiet op het spel, alleen op je eigen creativiteit. Zo kan je je eigen mensen maken, stelletjes vormen, mensen laten ontvoeren en bezwangeren door aliens. “Je kan er vele kanten op.” Het houdt niet op bij het overlijden van een persoon, zoals in het echte leven, maar je kan een familie voor vele generaties spelen. Tevens zijn er verschillende challenges op het internet te vinden die je kan doen. Mocht je een fan zijn van snoeiharde actie spellen dan is dit spel volgens Mirte niks voor jou. “Je moet een beetje echt houden van low key spellen en het verhaal er echt zelf inzetten en bouwen.” Ze raadt dit spel dus niet aan iedereen aan, maar als je wel van “low key” spellen houdt dan ben je er wel een tijdje zoet mee. Er zijn veel expansion packs (*kuch* dlc’s *kuch*) beschikbaar die je kan kopen. Als tip geeft Mirte dat je pas een expansion pack moet kopen zodra je denkt er een beetje klaar mee te zijn.

2.       Paper Mario and the Origami King

Mario, wie kent hem niet? Hij is hét icoon van Nintendo waar ze zoveel mogelijk geld uit willen melken. Dit spel bevat de basic Mario-formule: Princess Peach wordt ontvoerd door een bad guy en Mario moet haar zien te redden bla bla bla, maar omdat dit Paper Mario is, is iedereen plat! OMG THAT CHANGES EVERYTHING! Maar goed, dit sarcasme even weggelaten, Peach is ontvoerd door een origamimonster en dit origamimonster heeft alle andere monsters ook veranderd in origami. Je reist als Mario door verschillende werelden om bij het kasteel te komen en, spoilers, Peach te redden. Verder moet je ook de gaten in de origami wereld dichten. De stijl van Paper Mario is anders dan we van Mario gewend zijn. “Alles is in de stijl van papier. Origami, papier maché. Stilistisch is dat heel leuk.” Alle origamimonsters zien eruit alsof ze zelf thuis te knutselen zijn met papier en van de meeste is er een origami patroon online te vinden, mocht je zin hebben om te vouwen. Daarbovenop zijn de gevechten met de bad guys anders dan anders, want je moet ze verslaan door een soort puzzel op te lossen. “Ik vind het leuk hoe Mario na zoveel jaar aan spellen toch weer iets nieuws weet te vinden.”

3.       Animal Crossing

Na oncreatieveling Valerie is ook Mirte fan van Animal Crossing. Gelukkig is Mirte zelf wel creatief, zou ook wel moeten als IO’er, dus haalt ze alles uit de creativiteit van Animal Crossing wat er uit te halen valt. Het is jouw taak als nieuweling op een eiland in Animal Crossing om een leefbare omgeving van het eiland te maken. Je bent gelukkig niet alleen, want er zijn andere personages die jou komen vergezellen terwijl je dat doet. In de nieuwe versie van Animal Crossing zijn er meer customization opties waardoor je jouw eiland je eigen kan maken. Niet alleen kan je geld verdienen door planten te oogsten en beestjes te vangen, maar kan je ook jammen met verscheidene achtergrondmuziekjes. Mirte vind het spel heel ontspannend. “Vooral in een tijd waar we allemaal binnen zitten kan je naar buiten.” Tevens zit er een limiet op wat je per dag kan bereiken, want wanneer je een doel behaalt dan krijg je pas de dag erna de reward. Hierdoor speel je het spel dus wat langer dan normaal. Verder heeft elk seizoen zijn eigen events en daardoor is er elk seizoen weer wat anders te doen.

Heb jij al een leuk nieuw spel uit deze Top 3’s gevonden of mist er een, volgens jou, geweldig spel? Laat een bericht hieronder achter!

3 reacties

Reacties zijn gesloten.