Lid worden op de LV

Tijdens de coronacrisis is het een goed moment om te kijken wat er vroeger verkeerd ging en hoe we het in de toekomst beter kunnen doen. Bestuur, senaat en FK zijn er allemaal mee bezig. Ik wil het echter met jullie over een heel kleine traditie hebben waarvan het verloren gaan grote gevolgen heeft. Namelijk: het lid worden op de LV.

In een ver verleden (2011 ongeveer) werden alle leden lid op de LV. Het kwam voor dat leden “bij verstek” lid werden: dat ze lid werden zonder aanwezig te zijn was speciaal genoeg om een aparte naam te hebben. Tijdens de LV werd een kennismaker naar voren geroepen, mocht hij het grote boek ondertekenen onder luid applaus en kreeg hij van het bestuur een oorkonde. Een prachtig ritueel voor het nieuwe lid – iets waar ik zelf zeer goede herinneringen aan heb, en velen die dit zullen lezen waarschijnlijk ook.
Nu kun je je voorstellen dat als je dit met dertig nieuwe leden tegelijk moet doen het nogal een langdradige boel wordt. Hierom is het lidwordfeest geïntroduceerd, om kennismakers wat te doen te geven tijdens de lidwording. De versoepelingen om het lidwordfeest mogelijk te maken hebben echter een naar bijeffect gehad: grote groepen kennismakers die noch tijdens een LV, noch tijdens een lidwordfeest lid worden. Je kunt je makkelijk voorstellen waarom dit minder leuk is dan beide. In plaats van dat je het grote boek ondertekent na een lange weg te hebben afgelegd op het lidwordfeest, of tijdens de toejuich op de LV, schrijf je je in op een lege zolder terwijl de ledenavond beneden bezig is.

Deze ontwikkeling lijkt mij twee redenen te hebben: ten eerste, dat kennismakers gestuurd worden om buiten de LV om lid te worden en ten tweede, dat men is vergeten dat het mogelijk is lid te worden op het moment van de voordracht.

Kennismakers wordt vaak verteld (in mijn ervaring, en buiten coronatijd natuurlijk) dat ze na de voordracht twee weken de tijd hebben om bij het bestuur langs te gaan om lid te worden. Dit wordt natuurlijk gedaan vanuit het idee dat het veel gemakkelijker is voor de kennismaker om zelf een datum te prikken. Welk probleem levert dit op? Dat de kennismaker naar de Koornbeurs moet komen voor een activiteit waar alle glorie vanaf is gestript. Hem wordt verteld dat hij, na een datum die in de toekomst ligt, een periode van twee weken heeft om zich in te schrijven. Het zal je niet verbazen dat veel kennismakers dit nalaten en in plaats daarvan het bestuur moet controleren of voorgedragen kennismakers niet toevallig aanwezig zijn om ze uit de borrel te plukken. Sterker nog, best wel wat kennismakers overschrijden de grens van twee weken. Nog minder leuk dan uit een ledenavond geplukt worden is om uit een commissievergadering meegenomen te worden door de secretaris van het bestuur, die tegen je zegt dat je al een week over de lidwordingsdeadline zit, eigenlijk helemaal niet bij die commissie mag zitten, maar dat hij een oogje toeknijpt als je per direct lid wordt. Als we in plaats daarvan kennismakers vertellen om op een specifieke datum langs te komen, dan wordt het belang van de lidwording onderstreept en hebben zij en wij er veel meer plezier aan.

Maar de tweede reden vind ik eigenlijk veel erger. De Koornbeurs lijkt vergeten te zijn dat kennismakers tijdens een LV lid kunnen worden. Dit is naar mijn weten de afgelopen drie jaar nul keer gebeurd. Sterker nog, er zijn LV’s voorgekomen waarbij voorgedragen leden aanwezig waren, en aan hen gevraagd werd of ze na de LV bij het bestuur langs konden komen. Je ontzegt hun dan niet alleen het plezier van het onder luid applaus in ontvangst nemen van de oorkonde, maar ook hun stemrecht op de LV en de mogelijkheid voorgedragen te worden als commissielid. Sterker nog, het is tegen het HR – enkel afwezige kennismakers mogen in de twee weken na de LV worden geïnstalleerd (HR 2.1.8). Verder is het een enorm negatief signaal dat je afgeeft aan het nieuwe lid. “Ja, leuk dat je lid wordt, maar kom later nog eens terug.” Zo’n kennismaker gaat niet meer langs komen om zich in te schrijven, maar om zich uit te schrijven.

Sommigen zullen misschien denken: waarom zouden we het tijdens de LV doen? Kost dat niet te veel tijd? Dat is een vreselijke gedachte! De vereniging draait op nieuwe leden, dat is belangrijk, daar móéten we tijd voor vrij maken. Als nieuwe leden niet belangrijk genoeg zijn om de LV even te onderbreken; te onderbreken voor iets waar iedereen plezier aan heeft, wat is dan wel belangrijk genoeg? Dan kunnen we de vereniging net zo goed opheffen. In ieder geval, we geven wel tijd aan commissies op WLV’s om met z’n allen voor een beamer te gaan staan. En ja, dat is traditie, maar dat is ook de reden waarom we het lid worden tijdens de LV moeten behouden. Dat is namelijk ook traditie, en een veel langere en leukere traditie. Laten we het dus na de coronatijd beter doen, en kennismakers lid laten worden op de LV.