Senaat: Wie? Wat? Waarom?

Het is weer een nieuw koornbeursjaar met allemaal nieuwe (lieve) gezichten. De OWee was geweldig en nieuw bestuur heeft er zin in. Maar, wat als het een keer wat minder soepel loopt? Wel, dan is er de/het/een Senaat natuurlijk! Wat is de/het/een Senaat? Waarvoor kan ik ze contacteren? Wanneer is er weer Rouge op tap? Allemaal vragen, bij deze de antwoorden.

(okay ik ga nu echt stoppen met die drie lidwoorden, die grap is al jaren dood)

Zoals alle goede dingen in het leven, vindt de Senaat haar oorsprong in het Huishoudelijk Reglement (HR). Dit HR is een lijst regels waar wij ons als vereniging aan te houden hebben en is te vinden op de website. In artikel 4.8 staat beschreven dat er een Senaat moet zijn (met wat eisen, niet belangrijk) en wat deze doet. Natuurlijk heb je al een gebonden fysieke kopie van het HR onder je hoofdkussen liggen, maar voor de zekerheid:

4.8.1 Er is een senaat. Hier zitten minstens vijf leden, waarvan minstens één lid van het bestuur van het voorgaande jaar en één oud-penningmeester van de vereniging. Zij adviseert het bestuur, de ledenvergadering en de verenigingscommissies. Zij houdt de situatie wat betreft financiën, veiligheid en regelgeving binnen de vereniging in het oog en kaart misstanden hieromtrent aan.

In weze is de Senaat dus een groepje mensen dat advies geeft (gevraagd en ongevraagd) over allerlei zaken aan bijvoorbeeld Bestuur of commissies. Ook kunnen leden altijd terecht bij de Senaat met kwesties die ze niet kunnen (of liever niet willen) bespreken met Bestuur. Denk hierbij aan een mogelijk conflict met een bestuurslid of Bestuur als geheel. Eventueel kunnen we samen contact opnemen met een vertrouwenspersoon. De Senaat houdt immers ook een oogje in het zeil wat betreft welzijn. Als laatste houdt de Senaat op de achtergrond zaken als geluidsoverlast en brandveiligheid in de gaten. Zo toetsen wij Bestuur ieder jaar of ze nog een beetje kunnen omgaan met brand. Je weet maar nooit wanneer de Techkie een speaker opblaast…

Traditioneel gezien, is de Senaat vooral een groepje zoute oude lullen met sterke meningen, maar tegenwoordig zien we gelukkig dat ook jongere leden zich er bij hebben aangesloten. Dat maakt het net dat beetje makkelijker om contact met ons te zoeken. (of andersom 👿)

Dat is dan ook vooral de boodschap aan jou, de lezer. Heb je advies nodig over Koornbeursgerelateerde zaken of vind je ons stiekem toch wel aardig, neem contact op! De huidige voorzitter is Sachin, maar ook de andere leden zijn zeker benaderbaar!

Geschreven door Mats namens de Senaat, bestaande uit:

Sachin, Per, Mats, Raoul, Loek, Merijn, Fye en Youri W

P.s. En die Rouge? Hopelijk zo snel mogelijk.